× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Semifinále 2022/2023


31.03.2023

Jubilejné tridsiate semifinále našej najvyššej súťaže už klope na dvere. Medzi najlepšiu štvorku sa dostali až tri kluby z východu krajiny a tím, ktorý získal v uplynulých dvoch sezónach medailu. Kto postúpi do boja o titul a pre koho sa sezóna skončí?

HC Košice – základnú časť ukončili ôsmimi výhrami v rade a ziskom pohára Dušana Pašeka. Vo štvrťfinále sa stretli s Nitrou, ktorá prešla do play-off cez Poprad, po výsledku 3:0 na zápasy. Séria sa začala na ľade vyššie postaveného celku po základnej časti, čiže v Steel aréne. „Vraňare“ vyhrali oba úvodné zápasy. Vidieť bolo najmä Bretta Pollocka, ktorý dal po dva góly v oboch dueloch. Hoci „corgoni“ vyhrali tretí duel v sérii, Košice prekvapenie nepripustili a postúpili ďalej. Obranca Nitry Luke Green skóroval vo všetkých piatich zápasoch a s piatimi gólmi na konte je najlepším strelcom play-off. Druhým je práve Pollock so štyrmi zásahmi. Najhoršie buly mali práve Košice. Ich úspešnosť činí 44,30 %, čo môže byť jazýčkom na váhach v rozhodujúcich momentoch semifinále.  Ani jeden z tímov nevynikal vo využívaní presiloviek. Michal Chovan vybojoval pre svoj tím štyri presilovky, čo je najviac medzi hráčmi, ktorí zasiahli do play-off.  V bránke Košíc sa ako jednotka predstavil Jaroslav Janus. Po troch zápasoch s úspešnosťou tesne pod 90 % ho nahradil Dominik Riečický. Ten svojimi výkonmi nesklamal a udržal si úspešnosť na úrovni 93 %, je teda otázne, ktorý z brankárov sa ako prvý postaví do brány Košíc. „Oceliari“ už majú medailu istú, v semifinále ich čaká derby s michalovskou Duklou, s ktorou to môže byť vyrovnaná séria. Finále by ich však minúť nemalo.

HK Dukla Ingema Michalovce – o samotné play-off najskôr bojovali s trenčianskou Duklou. Po päťzápasovej dráme sa Michalovciam podarilo postúpiť a vo štvrťfinále vyzvali bratislavský Slovan. Úvodné dva duely sa odohrali v hlavnom meste, po nich bol stav 1:1 na zápasy. Zaujímavosťou je, že o dvanásť gólov sa postaralo až jedenásť rôznych strelcov. Za zmienku stojí situácia z druhého zápasu, keď rozhodca v predĺžení neuznal regulárny gól Petra Galamboša po údajnej vysokej od Jakuba Suju, no po opätovnom pozretí videa rozhodnutie zmenili a gól bol dosiahnutý podľa pravidiel. „Líšky“ zvládli aj stretnutia hrané na domácom ľade a obhajca titulu mal tak nôž na krku. Belasým sa podarilo sériu zdramatizovať, keď na domácom ľade vyhrali 4:0. Ďalšiu prehru už Michalovčania nepripustili a tešili sa z postupu medzi najlepšiu štvorku. Prvýkrát v samostatnej histórii najvyššej ligy sa stalo, že do semifinále postúpil tím, ktorý skončil na ôsmom mieste po základnej časti. Ďalšou zaujímavosťou je, že Zemplínčania nedostali gól v ani jednom z desiatich oslabení, čo vzhľadom na využívanie košických presiloviek môže hrať do karát práve Zemplínčanom. Celkovo sa mohli Michalovce spoľahnúť na vynikajúcu obranu na čele so Stanislavom Škorvánkom. Ten má za doterajšie vyraďovacie zápasy úspešnosť zákrokov na úrovni 94,2 %, pričom Slovan vyslal na bránku najvyšší počet striel zo všetkých štvrťfinalistov - 503. V bránke Slovana bol s výnimkou jedného zápasu Jared Coreau. Ten mal za štyri zápasy úspešnosť na úrovni 92,2 %, to však Michalovciam na postup stačilo. Tie zažívajú sezónu ako na hojdačke. Do play-off sa dostali po úspešnej kvalifikácii, vo štvrťfinále si poradili s obhajcom titulu a jedným z najväčších favoritov na celkové víťazstvo. Semifinálovým favoritom opäť nie sú Michalovce, ale ich súper z Košíc. To však neznamená, že ich „líšky“ nemôžu potrápiť.

HKM Zvolen – záver základnej časti bol pre „rytierov“ katastrofálny. Z posledných siedmich zápasov prehrali až šesťkrát. V play-off narazili na Nové Zámky na čele s hviezdnym americkým triom. Prvé dva duely hrané pred domácim publikom zvládli Zvolenčania po predĺžení a na juhozápad Slovenska šli s vedením 2:0 na zápasy. „Býci“ v treťom zápase po výsledku 5:2 sériu zdramatizovali, no „rytieri“ už ďalšiu prehru nepripustili a tešili sa z postupu medzi najlepších štyroch. Zaujímavosťou je, že oba tímy sú na prvých dvoch priečkach vo využívaní presiloviek. Zároveň sú teda najhoršie v ubránení oslaboviek. V sérii neexceloval žiaden brankár, Jake Paterson si pripísal 90,2 % úspešnosť zákrokov, jeho náprotivok, Pavel Kantor 90 %. Počas tohto merania síl nabral druhý dych Peter Zuzin, za päť zápasov dal tri góly a na ďalších šesť (delené prvé miesto) prihral. Zvolen už tradične patrí medzi favoritov na titul. Medailu by nezískali iba v prípade, ak by do finále postúpila Spišská Nová Ves a Michalovce. Práve so Spišiakmi sa „rytieri“ stretnú v semifinále. Toto meranie síl bude zaujímavé, oba tímy sa v play–off ešte nikdy nestretli. Rozhodnúť ho môžu využité presilovky, presné prihrávky či brankári.

HK Grotto Spišská Nová Ves – ani Spišská Nová Ves nemala koniec základnej časti ideálny. Z posledných  osemnástich zápasov vyhrala len šesť. Vo štvrťfinále narazili na Banskú Bystricu. Už od začiatku bolo jasné, že sa bude jednať o vyrovnanú sériu, a to aj z pohľadu tabuľkového umiestnenia po základnej časti. Počas prvých šiestich zápasov ani jeden celok nevyhral dvakrát v rade, a tak rozhodol až zápas číslo sedem. V ňom sa šlo do predĺženia, ktoré gólom v presilovej hre rozhodol Martin Réway. Ten má na konte šesť asistencií, vo vyraďovacích súbojoch ich nemal nikto viac. Oba tímy si v súboji o semifinále nič nedarovali o čom svedčí fakt, že „barani“ urobili najviac hitov spomedzi všetkých tímov – konkrétne 126. V tejto štatistike kraľuje Michal Kabáč s dvadsiatimi štyrmi hitmi. Oba tímy taktiež faulovali najviac zo všetkých štvrťfinalistov, z čoho tiež vyplýva, že hrali najviac v oslabení. O pomyselné prvenstvo v počte faulov sa delí Elias Ulander, Juraj Majdan, Nerijus Ališauskas, Ivan Ďatelinka, Michal Kabáč, Dalibor Bortňák, Filip Bajtek a Martin Belluš, teda sedem z ôsmich hráčov. Najviac faulov vybojoval Ališauskas. V štatistike +/- je prvý kapitán Spišiakov Branislav Rapáč so šiestimi kladnými bodmi. O bod menej má Bortňák, ktorý vyhral najviac buly zo všetkých hráčov v play-off. Na opačnom póle je so štyrmi zápornými bodmi Juraj Majdan a Kale Kerbashian. Séria mala sedem zápasov, čiže v top desiatke najvyťažovanejších hráčov je väčšina práve z tejto série – traja Spišiaci a piati Banskobystričania doplnení o Osburna a MacKenzieho. Klub zo Spiša sa stretne v súboji o finále so Zvolenom, ktorý bral uplynulé roky medaily. „Rysy“ majú za sebou vyčerpávajúcu sériu. Semifinále sa začne vo Zvolene.

Bude sa prepisovať história na Spiši či Zemplíne? Vyhrajú Košice titul po dlhých rokoch? Dostane sa Zvolen po dvoch rokoch opäť do finále?  Kto ostane sklamaný a kto sa navždy zapíše do histórie našej ligy? Toto sú otázky, na ktoré dostaneme odpoveď už o niekoľko dní.

Za štatistiky z InStatu patrí vďaka Matejovi Derajovi. 



Autor: Martin Štuller I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY